Technológia žeriavov prešla za posledné desaťročia výraznými inováciami, ktoré zvýšili efektivitu, udržateľnosť a hlavne bezpečnosť zdvíhacích zariadení. Náš dlhodobý partner, SWF Krantechnik, prispieva k týmto pokrokom svojimi inovatívnymi komponentmi a produktami.

 

Jedným z kľúčových aspektov ich inovácií je integrácia digitálnych riešení, ktoré umožňujú lepšiu kontrolu a monitorovanie zariadení. V tomto článku sa dozviete o najnovších inováciách od SWF Krantechnik v oblasti priemyselných žeriavov a ich vplyve na efektivitu a bezpečnosť práce.

 

SWF Krantechnik aplikácia X-link

 

Udržateľnosť a energetická efektívnosť

S modernizáciou priemyselných zariadení sa stáva nevyhnutným, aby sa výrobcovia prispôsobili narastajúcim požiadavkám na udržateľnosť a energetickú efektívnosť. SWF Krantechnik aktívne investuje do vývoja inteligentných žeriavových systémov, ktoré sú navrhnuté tak, aby predĺžili životnosť zariadení, čím sa znižujú náklady na údržbu

 

V rámci svojho záväzku ku kvalite a inováciám SWF Krantechnik tiež investuje do udržateľnosti svojich produktov. Jednou z najnovších inovácií je ich nová Environmentálna Produktová Deklarácia, ktorá poskytuje transparentné informácie o environmentálnych dopadoch reťazových kladkostrojov radu ATHLO chain počas celého životného cyklu. Táto iniciatíva znižuje ekologickú stopu a podporuje udržateľnosť v priemysle.

 

Energetická efektívnosť je ďalšou oblasťou, kde SWF Krantechnik vyniká. Ich produkty sú navrhnuté tak, aby minimalizovali spotrebu energie bez kompromisov na výkone. Moderné energeticky úsporné kladkostroje a pojazdové motory môžu znížiť prevádzkové náklady v porovnaní so staršími kladkostrojmi, čo je obzvlášť dôležité v prevádzkach, kde je úspora energie rozhodujúca alebo sú možnosti napájania obmedzené.

 

Inteligentné riadiace systémy

 

Priemysel 4.0 prináša digitálnu transformáciu do výroby a logistiky pomocou sietí inteligentných strojov. SWF Krantechnik prijala tento trend zavedením inteligentných monitorovacích a diagnostických systémov pre svoje žeriavy, ktoré nielen zlepšujú prevádzkovú efektivitu, ale umožňujú aj prediktívnu údržbu s cieľom minimalizovať prestoje. Vyvinuli aplikáciu, ktorá umožňuje používateľom bezdrôtovo kontrolovať stav ich kladkostrojov.

 

Medzi inteligentné nástroje aplikácie patrí skontrolovanie zoznamu a stavu komponentov žeriavu ako životnosť bŕzd a stýkačov, prezeranie a úprava parametrov. Okrem toho poskytuje informácie o používaní vrátane dobu chodu, o aktuálnom zaťažení, o chybových hlásení, prípadov preťaženia, teploty, nadmernej teploty a počtu núdzových zastavení. Umožňuje diagnostikovať elektrické komponenty a navyše odstrániť niektoré problémy. Táto úroveň kontroly a prehľadu zvyšuje nielen produktivitu, ale aj bezpečnosť na pracovisku.

 

 

 

SWF Krantechnik aplikácia X-link

 

SWF Krantechnik vyvinul aj pokročilý systém na presné a bezpečné ovládanie žeriavov čím sa snažia minimalizovať výskyt ľudských chýb na pracovisku. Tento systém využíva precízne senzory a moderný softvér na monitorovanie a riadenie žeriavov. Systém nazvaný Crane intelligence monitoruje všetky kľúčové parametre žeriavu, ako je preťaženie, rýchlosť a poloha bremena. V prípade nebezpečenstva systém automaticky zasiahne a bezpečne zastaví žeriav. Ďalej umožní synchronizované zdvíhanie bremien s dvoma kladkostrojmi a synchronizáciu pohybu dvoch žeriavov. Synchronizácia zdvíhania a pohybu zvyšuje efektivitu a znižuje riziko poškodenia nákladu alebo samotného zariadenia, čo je zásadné v prostrediach, kde je potrebná vysoká presnosť a spoľahlivosť.

 

Tieto moderné systémy pohonu umožňujú optimalizovať pohyb nákladu, čím pomáhajú zvyšovať produktivitu a bezpečnosť.

 

Moderné frekvenčné meniče

Najnovšie frekvenčné meniče zabezpečujú presné ovládanie rýchlosti pohybu žeriavu, plynulé zrýchľovanie a zastavovanie pri zdvíhaní a presune bremien. Moderné pojazdové motory s variabilnou rýchlosťou umožňujú plynulý a presný pohyb bremena, čím zlepšujú dynamiku žeriavu, znižujú opotrebenie mechanických komponentov a zabraňujú nebezpečnému kývaniu háku a nákladu. Plynulé zdvíhanie a presun bremien pomocou frekvenčných meničov takmer úplne eliminujú nebezpečné kývanie.

 

Nové lanové kladkostroje NOVA2

Lanový kladkostroj Nova2

SWF Krantechnik uvádza na trh nové lanové kladkostroje NOVA2 s nosnosťou od 1 250 kg do 10 000 kg. Nová verzia úspešného modelového radu NOVA umožňuje využívať užitočné technologické inovácie ako monitorovanie kladkostroja prostredníctvom mobilnej aplikácie SWF X-Link. S touto aplikáciou môžete jednoducho získať prehľadné údaje o stave kladkostroja a sledovať dôležité parametre.

 

Po prvýkrát predstavujú aj nové vysokopevnostné syntetické lano. Toto lano ponúka viacero výhod, ako je nižšia hmotnosť až o 90% v porovnaní s oceľovým lanom a odolnosť voči korózii, chemikáliám, slanej vode a inému korozívnemu prostrediu. Vďaka použitiu nového materiálu lana, výrazne sa znižuje opotrebovanie kontaktných plôch komponentov, ako je bubon. Ďalšou bezpečnostnou funkciou je novo navrhnutý hákový blok s maximálne uzavretým vedením lana, ktorý poskytuje nadštandardnú ochranu prstov čím sa zvyšuje bezpečnosť pri manipulácii.

 

Nové reťazové kladkostroje ATHLO chain EX

Reťazový kladkostroj ATHLO chain EX

 

 

SWF Krantechnik rozširuje svoje portfólio reťazových kladkostrojov o variant ATHLO chain EX pre výbušné prostredia. Nové kladkostroje s certifikáciou podľa ATEX a IECEx pre zónu 2 výbušné prostredia ponúkajú nosnosť až 2 500 kg. Tieto robustné kladkostroje sú ideálne pre prostredia, ako sú rafinérie, chemický priemysel alebo plynovody. Sú vybavené pokročilými bezpečnostnými technológiami, vrátane ochrany proti prehriatiu, ochrany proti tvorbe iskier, zapuzdreného krytu s vysokou odolnosťou (IP66) a spoľahlivého utesnenia káblových vstupov.

 

Od inteligentných riadiacich systémov až po energeticky úsporné riešenia a pokročilé pohonné systémy, SWF Krantechnik neustále pripravuje priemysel na budúcnosť. Inovácie v oblasti automatizácie, senzoriky a analýzy dát umožňujú dodávať riešenia, ktoré nielen spĺňajú súčasné štandardy, ale ktoré poháňajú priemyselný svet do budúcnosti. Vďaka tomuto prístupu, moderné produkty a technológie spoločnosti prispievajú k vyššej efektivite, bezpečnosti a udržateľnosti priemyslu.

 

Nezanedbateľný je aj vplyv nových technológií na zlepšenie pracovných podmienok obsluhy žeriavov. Moderné digitálne riadenie umožňuje presnejšie ovládanie žeriavov, čím znižujú fyzické zaťaženie operátorov a v konečnom dôsledku vedie k nižšej miere chýb.